Dylan – folkrockens levende legende

Bob-Dylan-Net-WorthBob Dylan er kanskje den som mer enn noen annen har satt sitt preg på folkrocken. Han har dessuten forandret popmusikk mer generelt på flere viktige måter, blant annet ved å vektlegge lyrikken – tekstene – som del av musikken og dens gjennomslagskraft. I tillegg gjorde hans suksess det klart at det å ha en vakker stemme ikke lenger var noe viktig kriterium for å lykkes innen rocken. Tvert i mot var det hans helt særegne, støvsugeraktige stemme som kom til å prege og øve innflytelse på utviklingen av vokalen innenfor folkrocken i tiårene etter hans gjennombrudd. På 1960-tallet fremsto også Dylan som en slags talsmann for sin egen generasjon, en slags amerikansk utgave av sekstiåtterne. Sangene hans ble viktige samlingspunkter i kampen mot undertrykkelse og krig.

I begynnelsen var Dylan kjent som en tradisjonell visesanger, og spilte kun akustisk gitar og munnspill på sine fleste utgivelser. Først på midten av 1960-tallet bestemte han seg for å blande folkevisens lyriske kraft med rockens penetrerende formspråk og dynamikk. Dette var viktig på flere måter, både musikalsk og kulturelt. Rocken fikk en politisk brodd utover det å være et rent generasjonsopprør mot stivhet og påtrengende sosiale normer. Selvfølgelig sto han hele tiden plantet i amerikansk tradisjon og amerikanske forhold, men han har også inspirert utviklingen av folkrock og andre sjangere i mange andre land. Noe av grunnen til dette er at han også selv var inspirert av folkemusikken i England, Skottland og Irland.

I 2006 kom Dylan med et nytt album, kalt “Modern Times”. Det føk umiddelbart til topp på listene, og med en alder på 65 år ble Dylan med det blant annet den eldste som har toppet Billboard-listen i USA gjennom tidene. Albumet ble også kåret til årets beste av magasinet Rolling Stone, kanskje verdens mest kjente musikkblad. I 2012 mottok Dylan også utmerkelsen Medal of Freedom fra president Obama.