Geitungen – folkrock på norsk

geitungenGeitungen er et norsk band som spiller folkrock. De er fra Rogaland og legger stor vekt på sin lokale forankring i Karmøy-området. Bandet har holdt sammen i nesten 20 år, og medlemmene har kjent hverandre siden barndommen. De spiller for det meste coverlåter og gamle folkeviser, men har også noen egne sanger. Hovedvekten er på dansemusikk, med bruk av mange tradisjonelle instrumenter som blant andre torader, hardingfele, vanlig fele og mandolin. Som så ofte i folkrocken liker de også å bruke ulike typer gitarer for å skape et bestemt klangbilde.

Så langt har bandet gitt ut tre album, hvorav alle har blitt anerkjent som noe av det beste i norsk folkrock. Det hjalp mye på deres berømmelse da de var med på et program på NRK, det nå avskaffede Lyden av lørdag, i 2007. Geitungen har også fremmet profilen sin ved å spille på en lang rekke festivaler, som blant annet Vikedal Roots Music, Folkedansfestivalen, Folkemusikkveka, Haukeliseterfestivalen og mange andre. De har også deltatt på festivaler i utlandet og dessuten turnert i USA.

Geitungen er likevel først og fremst et band som nyter stor anseelse lokalt, og gjerne spiller opp til lokale fester. Alle på landsbygda i Rogaland kjenner Geitungen og de klassiske hitsene deres godt, enten det er snakk om “Tveitaslåtten” eller “Vil du vera med og følgje gamle ner i gravå?”. På samme måte som Geitungen er stolte av sine røtter, er lokalbefolkningen også stolte av å ha et sånt band å vise til.

Det er mange som tror at selve navnet Geitungen er “feil”, at det egentlig skulle være Geitekillingen. Saken er imidlertid at det ikke har noe med geitas avkom å gjøre, men heller med det gamle og ærverdige Geitungen fyr. Dette fyret ligger like sør for Skudeneshavn, nord for Skudenesfjorden, nær Karmøy i Rogaland. Fyret er i dag nedlagt, men fredet som kulturminne og et viktig eksempel på en spesiell betongarkitektur.