Hellbillies – folk, country og rock

HellbilliesHellbillies er et norsk band fra Ål lengst oppe i Hallingdalen, startet helt tilbake i 1990. De spiller en musikk som er inspirert av og kombinerer elementer av amerikansk countrymusikk, norsk folkemusikk, rock og blues. De har gitt ut til sammen 15 album, og de fleste har solgt minst til gull. I tillegg har de vunnet hele tre Spellemannspriser, inkludert den gjeveste av alle – Årets Spellemann.

Hellbillies hadde opprinnelig det noe mindre attraktive navnet Kådnbandet, og hadde da besetningen Aslag Haugen, Arne H. Sandum, Arne Moslåtten og Bjørn G. Sando. Det var etter at Lars Håvard Haugen ble med som gitarist at navnet fikk sin nye identitet som Hellbillies.

Fra starten av gikk det mye på coverlåter med engelsk tekst, men heldigvis fant de på å skrive tekster selv og å bruke hallingdialekt. Det var fra starten av Moslåtten som skrev tekstene. Øystein Sunde, den kjente gitaristen og sangeren, oppdaget bandet og ga dem kontrakt på plateselskapet han nettopp hadde etablert. Dermed kom plata “Sylvspente boots” ut på Spinner Records i 1992, og suksessen var formidabel. Det er helt uvanlig at et norsk debutalbum, særlig i denne sjangeren, selger over 50 000 eksemplarer.

Den neste skiven, “Pela stein”, kom ut i 1993. Deler av denne platen ble spilt inn i køntriuniversets hovedstad, Nashville i USA. De fikk med seg felegnikkeren Rob Hajacos, som også har bidratt på blant annet platene til Garth Brooks. For dette albumet vant de for første gang Spellemannsprisen.

Etter dette gikk Hellbillies over fra å oversette amerikanske sanger til norsk, til selv å lage sine egne sanger. Etter hvert fikk de blant annet Målprisen for bruken av hallingdialekt både i sang og tale. I 2007 føk de endelig til topps på VG-lista for første gang, i tillegg til at de også vant Årets Spellemann for albumet Spissrotgang.