Hei, og velkommen til disse sidene som handler om det beste av folkrock fra norske og utenlandske artister. Her finner du alt av informasjon om folkrocken som sjanger, om dens historie og om de artistene som virkelig har formet denne typen musikk.

Folkrocken er som navnet antyder rotfestet både i den gamle folkemusikken og i en moderne musikkformen, rock n’ roll eller simpelthen rock. Sjangeren ble i stor grad til ved at enkelte geniale utøvere med interesse for begge typer musikk begynte å overskride grensene mellom sjangere ved å spille tradisjonelt inspirert musikk med en ny type instrumenter, nemlig de elektriske instrumentene som typisk brukes i rockemusikken.

Blant de aller viktigste vendepunktene var da Bob Dylan begynte å bruke elektrisk gitar og andre rockeinstrumenter til å spille folkemusikken og visene sine. Dette var virkelig et gjennombrudd, og den dag i dag forbindes folkrocken i stor grad med arven fra Dylan. Samtidig er det viktig å huske den betydelige påvirkningen fra mer poporienterte artister, som for eksempel Beatles, Simon & Garfunkel og Fairport Convention.

Sjangeren folkrock har også oppnådd en viss popularitet i Norge, delvis gjennom påvirkning fra amerikanske og britiske forbilder og delvis gjennom en mer nasjonal blanding av folkemusikkens tradisjoner med rockens instrumenter og konvensjoner. Noen av de fremste utøverne innen denne sjangeren i Norge er Geitungen, Hellbillies, Gåte og Ym-stammen. Mange av de norske artistene innen denne sjangeren har i likhet med enkelte skandinaviske kolleger vært opptatt av gamle hedenske myter, fortellinger og figurer. Dette har vært med på å gi folkrocken i Norge et mystisk og åndelig preg.