Populære jazzmusikere fra Nord-Europa

De fleste forbinder nok jazzmusikk med Sørstatene i USA og New Orleans. Sjangeren har allikevel alltid hatt et bredt publikum i Nord-Europa, og det er ikke uten grunn at mange valfarter til Louisiana for å lytte til Louis Armstrongs arvtakere. Jazzmusikkens nåværende form ble utviklet på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Jazzmusikk er en sjanger som favner bredt, noe som også illustreres av at den er populær blant et mangfoldig publikum. Man finner sjelden én bestemt etnisk gruppe som jazzmusikken appellerer til, den går nemlig på tvers av land- og kulturelle grenser.

Jazz i Norge

For oppdaterte nyheter om hva som rører seg på den norske jazz-scenen kan du besøke nettsiden Jazzcamp.no. Her finner du alltid mye viktig informasjon som de store mediene unngår å skrive om. Mange tror at det første musikkopprøret fant sted etter 2. verdenskrig, men jazz gjorde sitt inntog allerede på 1920-tallet. Norges første popgruppe må kunne sies å være Sixpence. Dette jazzbandet ble grunnlagt i 1923, og eksisterte fram til 1930. Jazzmusikken fikk også mye drahjelp av det nye radiomediet som kom for fullt utover 1930-tallet. I løpet av dette tiåret ble bandet Funny Boys meget populær, og de dro på flere turneer i Mellom-Europa før utbruddet av 2. verdenskrig.

Jazzscenen i dag

Jazz topper kanskje ikke de nordeuropeiske hitlistene, men det har mange fans i de nordiske landene og Tyskland. I Norge kan talentfulle musikere til og med studere jazz på NTNU i Trondheim. Jazzmusikk ble veldig populært i etterkrigstidens Tyskland, og i dag finnes det radiostasjoner i både München og Hamburg som kun sender jazzmusikk. I Danmark er band som Papa Blues Viking Jazzband og Tin Roof Jazzband blitt populære. Ren jazzmusikk har allikevel begrenset kommersiell suksess. I slike tilfeller må den blandes med mer kommersielle sjangere, men et stort platesalg og idoldyrking har aldri vært målet til seriøse jazzartister.

Legendariske Bourbon Street er obligatorisk for alle jazzelskere