Richard John Thompson

thompson_2_middleRichard Thompson er en av de store legendene innenfor folkrocken. Han kommer fra Notting Hill i London, men faren var skotsk og likte i likhet med flere andre familiemedlemmer å spille musikk. Allerede i skoletiden dannet unge Richard et band sammen med blant andre Hugh Cornwell, senere kjent som frontfigur for The Stranglers.

Thompson ble kjent med rockemusikken som var den nye musikken for hans generasjon, men samtidig hørte han også mye på den gamle musikken til faren, særlig jazz og skotsk folkemusikk. Det som var spesielt med Thompson fra ung alder var hans fantastiske evne til å etterligne og imitere nærmest hvilken som helst stil og sjanger. Han tok med seg det beste fra alle som inspirerte ham, fra sekkepipemusikk og gregoriansk sang til Jerry Lee Lewis og James Burton.

Allerede som 18-åring kom han med i bandet Fairport Convention, som imponerte den amerikanske produsenten Joe Boyd nettopp på grunn av den magiske gitaren til Thompson. De spilte en musikk som var inspirert av artister som Leonard Cohen og Bob Dylan. Boyd ordnet straks en platekontrakt for dem.

Nødvendighet ble en dyd da bandet skulle gå fra å spille coverlåter til å produsere eget materiale. Thompson så seg nødsaget til å skrive egne låter, og viste seg etter hvert å være svært begavet også på dette området. Etter å ha utgitt to skiver med Fairport Convention bestemte han seg for å bryte ut av bandet og satse på en solokarriere. Den første skiven kom i 1972, da han fremdeles bare var 23 år gammel.

Siden den gang har det gått slag i slag. Thompson giftet seg med vokalisten Linda Peters og spilte sammen med henne i over ti år før de endelig ble skilt, og omfavnet samtidig en obskur form for islam. De dystre tekstene hans har holdt ham til dels langt nede på hitlistene, men gitarspillingen og sounden hans er det få om noen i verden som har kunnet måle seg med.